Analiza porównawcza wybranych elementów systemu szkolnictwa pielęgniarskiego na poziomie licencjatu w Polsce i w Finlandii - Cuber, Tomasz; Figarska, Katarzyna; Ślusarska, Barbara; Zarzycka, Danuta; Dobrowolska, Beata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2011)
Wstęp . Dynamika zmian współczesnej rzeczywistości ma wpływ na wzrost potrzeb ludzkich w różnych dziedzinach życia. Aby je zaspokoić, należy modyfikować i ulepszać edukację, która pełni niezwykle ważną funkcję w poznaniu rzeczywistości i odpowiednim jej zrozumieniu. Szczególnie w edukacji pielęgniarskiej odgrywa ona ogromną rolę, aby jak najlepiej móc sprostać wymaganiom stawianym przez ewentualnych pacjentów/klientów. Pomysły na zmiany zwykle są czerpane z dorobków innych krajów, co ma na celu optymalizację rodzimego systemu edukacji. Z tego powodu istotne jest dokonywanie analizy porównawczej systemów szkolnictwa. Ma ono na celu wychwycenie pozytywnych oraz negatywnych stron wprowadzanych do edukacji zmian oraz ewentualną ich korektę. Cel pracy . Celem niniejszego opracowania była analiza porównawcza teoretycznych założeń funkcjonowania systemów pielęgniarskich szkolnictwa wyższego na poziomie licencjatu w dwóch wybranych instytucjach edukacyjnych w Polsce i Finlandii. Analiza dotyczyła charakterystyki celów kształcenia, programów nauczania oraz realizowanych treści w dwóch reprezentatywnych instytucjach edukacji pielęgniarskiej, czyli Wydziału Pielęgniarstwa i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Medycznego w Lublinie i Wydziału Opieki Zdrowotnej i Nauk Społecznych Politechniki Mikkeli w Savonlinnie. Materiał i metody . W opracowaniu zastosowano metodę monografii pedagogicznej oraz technikę analizy dokumentów, a następnie dokonano zabiegów komparatystycznych z uwzględnieniem założeń pedagogiki porównawczej. Miało to na celu wykrycie podobieństw i różnic analizowanych systemów edukacyjnych. Wyniki i wnioski . Wyniki badania wykazały elementy wspólne dla obu systemów kształcenia pielęgniarek oraz znacząco różne w proponowanej ofercie edukacji. Problemy Pielęgniarstwa 2011; 19 (3): 273–281