Jakość życia pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego - Skowron, Wioletta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2011)
Wstęp . Jakość życia to bardzo ważny aspekt opieki pielęgniarskiej, którego przejawem jest troska o dobro pacjenta i zaangażowanie środowiska medycznego. Poziom zadowolenia człowieka zależy od wielu różnych okoliczności i czynników, które tylko niekiedy są związane z medycyną czy stanem zdrowia. Przedstawione informacje na temat deficytów jakości życia pozwalają zrozumieć zachowanie i sytuację pacjenta cierpiącego na wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Cel pracy . Celem pracy była ocena jakości życia pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Materiał i metody . Badanie przeprowadzono na Oddziale Gastroenterologii i Poradni Gastrologicznej Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Częstochowie. Narzędziem badawczym był wystandaryzowany kwestionariusz WHOQOL- Bref zawierający informacje o ankietowanych. W badaniu wzięła udział grupa 32 pacjentów z rozpoznanym wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Wyniki i wnioski . W badaniu wykazano, że jakość życia pacjentów z rozpoznanym wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego była obniżona. Ocena jakości życia w aspekcie fizycznym i psychologicznym była podobna, a niższa w relacjach społecznych i środowiskowych. U pacjentów o wysokiej jakości życia związek między aktywnością kliniczną wrzodziejącego zapalenia jelita grubego a jakością życia był słaby. U chorych o niskiej jakości życia wykazano średnią zależność z aktywnością choroby. Problemy Pielęgniarstwa 2011; 19 (3): 361–364