Błędy przedlaboratoryjne w praktyce pielęgniarskiej - Jaksz-Recmanik, Ewelina; Bobiński, Rafał (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2011)
Dzięki rozwojowi nauki istnieje możliwość dokładniejszego diagnozowania, dlatego też tak ważne jest, aby wyniki badań były wiarygodne, gdyż tylko takie stanowią źródło informacji o faktycznym stanie klinicznym pacjenta. Aby wspomniane wyniki były uznane za prawidłowe, należy poznać czynniki mające wpływ na wiarygodność badań oraz unikać błędów na wszystkich etapach postępowania diagnostycznego. Już na samym początku procesu diagnozowania ogromne znaczenie ma znajomość następujących zasad: prawidłowego przygotowania pacjenta, doboru odpowiedniej probówki, jej opisania, technik pobierania krwi na poszczególne badania, przechowywania oraz transportu pobranego materiału biologicznego. Popełniane błędy na etapie przedlaboratoryjnym uniemożliwiają uzyskanie prawidłowych wyników, co wiąże się z koniecznością powtarzania badań, rozszerzenia diagnostyki, czego efektem jest podniesienie kosztów. W pracy przedstawiono czynniki, które na etapie przedlaboratoryjnym mają bezpośredni wpływ na jakość badania. Problemy Pielęgniarstwa 2011; 19 (3): 386–390