Teorie agresji — prawda czy mity? - Kowalczuk, Krystyna; Jankowiak, Barbara; Krajewska-Kułak, Elżbieta; Rolka, Hanna; Sierakowska, Matylda (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2011)
Pojęcie agresji zajmuje ważne miejsce w wielu koncepcjach i naukach społecznych, a rozmaitość teoretycznych uwikłań sprawia, iż jednoznacznie nie można znaleźć definicji, która byłaby powszechnie akceptowana. Brak przekonujących dowodów przemawiających za jedną z teorii powstania agresji powoduje, że spór w tej kwestii jest nadal nierozstrzygnięty. Przyczyny zachowań agresywnych, opisywane w literaturze przedmiotu, mogą być spowodowane czynnikami biologicznymi, wrodzonymi i uwarunkowaniami społecznymi. Charakter, siła i częstość agresji zależą od postaw moralnych afirmujących określone wartości etyczne, rozwiązań prakseologicznych, wpływu środowiska i wychowania, jak również od stanu ogólnego, temperamentu, świadomości i różnic myślenia sprawcy i ofiary. W pracy przedstawiono wybrane teorie agresji, a ponadto zanalizowano piśmiennictwo dotyczące teorii i źródeł agresji w Polsce i na świecie. Problemy Pielęgniarstwa 2011; 19 (3): 396–400