Poczucie własnej skuteczności a wybrane zmienne związane z funkcjonowaniem zawodowym w grupie pielęgniarek - Andruszkiewicz, Anna; Banaszkiewicz, Mariola; Felsmann, Mirosława; Marzec, Alicja; Kiełbratowska, Bogumiła; Kocięcka, Anna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2011)
Wstęp . Poczucie własnej skuteczności różnicuje ludzi pod względem funkcjonowania poznawczego i motywacyjnego. Wiara we własną skuteczność determinuje w dużej mierze to, jak ludzie myślą, czują, jaką mają motywację i jak zachowują się w pracy. Cel pracy . Głównym celem badań była ocena związku między poczuciem własnej skuteczności a zmiennymi związanymi z funkcjonowaniem zawodowym w grupie pielęgniarek. Materiał i metody . Badania przeprowadzono wśród 428 osób — 413 kobiet (96,5%) i 15 (3,5%) mężczyzn, w średnim wieku 39,35 roku (przy SD = 8,06). Najmłodsza osoba miała 22 lata, a najstarsza — 62. W badaniach wykorzystano Skalę Uogólnionej Własnej Skuteczności (GSES, Generalized Self-Efficacy Scale ) autorstwa Schwarzera i Jerusalema (polska adaptacja: Juczyński), służącą do pomiaru uogólnionego poczucia własnej skuteczności, oraz Kwestionariusz Stres w Pracy, adaptację skróconej wersji Occupational Stres Indicator (OSI-2). Wyniki . W prowadzonych w grupie pielęgniarek badaniach potwierdzono wcześniejsze doniesienia, że praca w tym zawodzie jest odczuwana jako stresująca. Wykazano związek między poczuciem własnej skuteczności a zmiennymi związanymi z funkcjonowaniem zawodowym. Wnioski . Wysokie poczucie własnej skuteczności jest elementem chroniącym pielęgniarki przed nadmiernym odczuwaniem stresu zawodowego. Problemy Pielęgniarstwa 2011; 19 (2): 143–147