Zachowania zdrowotne kobiet czynnych zawodowo - Andruszkiewicz, Anna; Nowik, Marta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2011)
Wstęp . Wśród wskaźników zalecanych do monitorowania zdrowia ludności znalazły się między innymi zachowania zdrowotne. Wyniki licznych badań świadczą o związkach i zależnościach przyczynowo-skutkowych między zachowaniem a stanem zdrowia jednostki. Cel pracy . Głównym celem prowadzonych badań była ocena zachowań zdrowotnych kobiet aktywnych zawodowo na przykładzie pielęgniarek i nauczycielek. Materiał i metody . Przebadano 83 osoby, 43 (52%) pielęgniarki i 40 (48%) nauczycielek. Kobiety były czynne zawodowo, pracowały w Elblągu. Średnia wieku dla wszystkich badanych wynosiła 41,93 roku (przy SD = 7,35). Najmłodsza osoba miała 25 lat, a najstarsza 57. W badaniach wykorzystano Skalę Pozytywnych Zachowań Zdrowotnych dla Kobiet autorstwa Hildt-Ciupińskej. Wyniki . Zachowania zdrowotne kobiet badano na podstawie 5 podskal: żywienie, dbałość o ciało, zachowanie bezpieczeństwa, zdrowie psychospołeczne i aktywność fizyczna. Najwyższe wyniki w obu grupach uzyskano dla podskali dbałość o ciało, natomiast najniższe dla aktywności fizycznej. Wnioski . Badane kobiety nie różniły się między sobą w zakresie pozytywnych zachowań zdrowotnych w zależności od wykonywanego zawodu. Pozytywne zachowania zdrowotne najczęściej stosują osoby z najdłuższym stażem pracy. Problemy Pielęgniarstwa 2011; 19 (2): 148–152