Poród domowy w opinii położnych - Dziedzic, Małgorzata; Matuszyk, Dorota; Prażmowska, Barbara (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2011)
Wstęp . W ciągu kilkunastu lat poród z wydarzenia intymnego i rodzinnego stał się zdarzeniem medycznym, podlegającym kontroli i procedurom medycznym. Odradzająca się idea porodu naturalnego w warunkach szpitalnych przyniosła zasadnicze zmiany w zakresie opieki okołoporodowej. Zmiany te dotyczą również prawa kobiety do świadomego wyboru miejsca narodzin dziecka. Zmieniająca się świadomość kobiet powoduje, że część z nich decyduje się na poród w naturalnych, przyjaznych warunkach domowych, z pomocą wybranej położnej. Propozycja innego podejścia do fizjologicznego okresu okołoporodowego jest dla środowiska medycznego, jak i społeczeństwa interesującą alternatywą wobec tradycyjnego, medycznego modelu położnictwa. Cel pracy . Celem przeprowadzonych badań było poznanie opinii położnych dotyczącej przyjmowania porodów w warunkach domowych. Materiał i metody . W badaniach wykorzystano sondaż diagnostyczny z zastosowaniem autorskiego kwestionariusza ankiety, obejmującego pytania dotyczące miejsca pracy, kwalifikacji zawodowych, znajomości aktów prawnych, oceny bezpieczeństwa porodu domowego, czynników wpływających na decyzję położnych o prowadzeniu porodów w warunkach domowych. Badania przeprowadzono wśród 158 położnych pracujących w Krakowie i województwie małopolskim. Wyniki przeprowadzonych badań poddano analizie statystycznej przy użyciu programu Statistica 9.0. Wyniki . Spośród badanych ponad połowa uważa, że poród domowy może być bezpieczny, ale tylko 9% respondentek wyraża gotowość do podjęcia opieki nad rodzącą w domu. Zaobserwowano istotną statystycznie zależność między opiniami położnych, które uważają, że poród domowy może być bezpieczny a ich wykształceniem i stażem pracy w sali porodowej. Wnioski . Wśród położnych pracujących w Krakowie i województwie małopolskim jest grupa, która akceptuje wybór kobiety, która chce rodzić w domu i wyraża gotowość przyjmowania porodów domowych. Grupa ta posiada dobre przygotowanie zawodowe. Problemy Pielęgniarstwa 2011; 19 (2): 153–161