Ocena jakości życia pacjentów z przewlekłym wirusowym zapaleniem wątroby typu C - Grochans, Elżbieta; Sychta, Dorota; Szkup-Jabłońska, Małgorzata; Jurczak, Anna; Wieder-Huszla, Sylwia; Grzywacz, Anna; Rotter, Iwona; Karakiewicz, Beata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2011)
Wstęp . Jednym z głównych celów opieki pielęgniarskiej i lekarskiej nad chorym z wirusowym zapaleniem wątroby typu C jest poprawa jakości jego życia poprzez pomoc w fizycznych, psychologicznych, socjalnych czy duchowych trudnościach. Cel pracy . Celem pracy była analiza jakości życia osób dotkniętych chorobą przewlekłą w obrębie czterech głównych dziedzin składających się na obraz jakości życia: fizycznej, psychologicznej, relacji społecznych i środowiskowej. Materiał i metody . Badaniem objęto 77 pacjentów oddziału hepatologii oraz chorych leczonych w Poradni Hepatologicznej w Szczecinie. Dane pozyskano dzięki wykorzystaniu standaryzowanego kwestionariusza ankiety The World Health Organization Quality of Life Assessment (WHOQOL), w wersji skróconej WHOQOL-Bref. Wyniki poddano analizie statystycznej, wyznaczając wartości średnie oraz odchylenia standardowe. Wyniki i wnioski . Analiza jakości życia u pacjentów z przewlekłym zapaleniem wątroby typu C wykazała, że najniżej oceniali oni własne funkcjonowanie w dziedzinie środowiskowej (13,34), najwyżej zaś relacje społeczne (15,54). Kobiety gorzej niż mężczyźni oceniały jakość życia zależną od wydolności fizycznej (14,1 w stosunku do 15,12), natomiast były bardziej zadowolone ze swoich relacji społecznych (15,72 w stosunku do 15,26). Wykształcenie respondentów miało również wpływ na percepcję jakości życia zależnej od zdrowia — osoby z wyższym wykształceniem oceniały jakość zdrowia lepiej niż pozostali. Przewlekłe wirusowe zapalenie wątroby typu C w znaczącym stopniu obniża zadowolenie z własnego zdrowia, wpływając szczególnie na obniżenie jakości życia zależnej od relacji środowiskowych. Problemy Pielęgniarstwa 2011; 19 (2): 171–176