Funkcjonowanie psychospołeczne opiekunów chorych wentylowanych mechanicznie w warunkach domowych - Kózka, Maria; Wojtan, Stanisław; Woźniok, Elżbieta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2011)
Wstęp . Domowe wspomaganie wentylacji staje się coraz częściej stosowaną metodą leczenia chorych z przewlekłą niewydolnością oddechową. Na powszechność tej metody głównie w krajach europejskich ma wpływ rozwój technologii umożliwiających stosowanie wentylacji w domu, rozszerzanie wskazań do leczenia, obniżenie kosztów opieki, postęp w organizacji opieki nad chorym, wzrost satysfakcji chorych z opieki w swoim środowisku oraz zainteresowanie rodziny opieką nad chorym w domu. Cel pracy . Celem pracy było poznanie funkcjonowania psychospołecznego opiekunów chorych wspomaganych wentylacją w warunkach domowych. Materiał i metody . Badaniem objęto 25 opiekunów chorych wentylowanych w warunkach domowych z województwa małopolskiego, co obejmuje 41% wszystkich chorych wentylowanych w tym regionie. Do zebrania danych wykorzystano: kwestionariusz CISS, Skalę Wsparcia Społecznego i autorski kwestionariusz ankiety. Do analizy wyników badań zastosowano macierz korelacji oraz test U Manna-Witneya, przyjmując za istotność p < 0,05. Wyniki . Opieka nad chorym w domu była przyczyną zaburzeń w funkcjonowaniu psychospołecznym badanych. Większość badanych opiekunów nie pracowała zawodowo, co stanowiło źródło problemów finansowych rodziny. Zaburzenia w funkcjonowaniu społecznym badanych wynikały z braku czasu, braku możliwości zostawienia chorego pod opieką innej osoby, kłopotów w pracy i ograniczenia kontaktów towarzyskich. Badani otrzymali przede wszystkim wsparcie informacyjne, a ich źródłem byli pielęgniarka, lekarz i rodzina. Badani prezentowali głównie zadaniowy styl radzenia sobie z trudną sytuacją. Analiza statystyczna wykazała, że sposób radzenia sobie badanych jest uzależniony od wieku, płci i aktywności zawodowej. Wnioski . Organizacja opieki nad chorym wentylowanym w warunkach domowych powinna uwzględniać oczekiwania opiekunów oraz pomoc w rozwiązywaniu ich trudnych sytuacji. Problemy Pielęgniarstwa 2011; 19 (2): 185–193