Zawroty głowy i zaburzenia równowagi u osób powyżej 60. roku życia - Majda, Anna; Zalewska-Puchała, Joanna; Brej, Danuta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2011)
Wstęp . Zawroty głowy stanowią problem w grupie osób powyżej 60. roku życia. Burzliwym objawom wegetatywnym często towarzyszy lęk o życie, spotęgowany niemożnością utrzymania równowagi ciała. Cel . Celem pracy była analiza objawów, typów zawrotów głowy, najczęstszych przyczyn prowadzących do zawrotów głowy i zaburzeń równowagi u osób powyżej 60. roku życia, przebadanych w Pracowni Zaburzeń Narządu Równowagi Kliniki Otolaryngologii Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie w 2009 roku. Materiał i metody . W pracy wykorzystano dokumentację medyczną 1244 pacjentów, zebraną w Pracowni Zaburzeń Narządu Równowagi Kliniki Otolaryngologii Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie. Dla potrzeb badań wyodrębniono 240 osób powyżej 60. roku życia, u których wykonano elektronystagmografię (ENG). Wyniki. Średnia wieku badanych wynosiła 67 lat, a ponad połowę badanej grupy stanowiły kobiety. U 67% badanych funkcjonowanie błędnika było w normie, wypadnięcie czynności błędnika stwierdzono u 3% badanych, a u pozostałych 30% uszkodzenie było duże lub średnie. Większość badanych skarżyła się na zawroty głowy o typie wirowania. Osoby te istotnie częściej zgłaszały również objawy ogólne, takie jak nudności lub wymioty. U osób, u których w badaniu laryngologicznym stwierdzono niedosłuch lub utratę słuchu, istotnie częściej występował wyższy poziom uszkodzenia błędnika i zawroty głowy z zaburzeniami równowagi. Badani, u których stwierdzono występowanie szumu w uszach, częściej mieli również osłabiony słuch. Najwyższy poziom uszkodzenia błędnika miały osoby, u których w badaniu dopplerowskim wykryto zmiany naczyniowe przepływów krwi w naczyniach szyjnych i kręgowych. Wnioski . Najczęstszą przyczyną zawrotów głowy i zaburzeń równowagi u osób powyżej 60. roku życia były zmiany naczyniowe. Problemy Pielęgniarstwa 2011; 19 (2): 194–201