Wybrane zachowania zdrowotne nauczycieli szkół średnich - Prażmowska, Barbara; Dziubak, Małgorzata; Morawska, Stanisława; Stach, Joanna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2011)
Wstęp . Zdrowie to jedna z najważniejszych wartości w życiu człowieka, zależna od wielu czynników, a w dużej mierze od preferowanych zachowań zdrowotnych. Zachowania te zwiększają potencjał zdrowia, chronią przed zagrożeniami, służą także przezwyciężaniu chorób. Kształtowanie prozdrowotnych postaw i zachowań oraz nabywanie odpowiedniej wiedzy powinny między innymi charakteryzować nauczycieli. Takie działania mogą się przyczynić do tego, że uczniowie będą umieli podejmować decyzje dotyczące zdrowego stylu życia, niezbędne do zachowania i doskonalenia zdrowia własnego i innych ludzi. Cel pracy . Poznanie zachowań zdrowotnych nauczycieli szkół średnich. Materiał i metody . Badania przeprowadzono w 2010 roku wśród 88 nauczycieli dwóch szkół średnich w Nowym Sączu. W pracy wykorzystano metodę sondażu diagnostycznego, a narzędzie badawcze stanowił autorski kwestionariusz ankiety. Wyniki przeprowadzonych badań poddano analizie statystycznej przy użyciu programu Statistica 8.0 z zastosowaniem testów: x 2 i Manna-Whitneya. Wyniki . Prawie połowa badanych (48,86%) dostrzega potrzebę zmiany zachowań zdrowotnych w swoim stylu życia, ale tylko 19,32% podjęło działania w tym kierunku. Nie stwierdzono istotnej statystycznie zależności między działaniami podjętymi w kierunku zmiany swojego stylu życia a płcią (p = 0,1139) oraz wiekiem badanych (p = 0,1576). Większość nauczycieli (55,68%) dostrzega potrzebę uzupełnienia swojej wiedzy w zakresie zachowań zdrowotnych. Nie stwierdzono istotnej statystycznie zależności (p = 0,0995) między potrzebą uzupełniania wiedzy w zakresie zachowań zdrowotnych a płcią. Prawie wszyscy badani uważają, że poprzez własne zachowania zdrowotne mogą być wzorem dla swoich uczniów. Wnioski . Badani nauczyciele mają świadomość, że ich zachowania zdrowotne powinny ulec zmianie, szczególnie w zakresie odżywiania, stosowania używek, aktywności fizycznej, ponieważ postrzegają siebie poprzez własne zachowania zdrowotne jako wzór dla uczniów. Problemy Pielęgniarstwa 2011; 19 (2): 210–218