Postawy rodziców dzieci po przeszczepie szpiku kostnego - Kózka, Maria; Perek, Mieczysława; Gruszecka-Kruszecka, Agnieszka (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2011)
Wstęp . Przeszczep szpiku kostnego mimo postępu medycyny nadal wiąże się z ryzykiem powikłań oraz wysoką śmiertelnością. Opieka nad dzieckiem po przeszczepie szpiku stanowi wyzwanie dla całego zespołu terapeutycznego oraz rodziny pacjenta, najbardziej zmieniając takie aspekty jej funkcjonowania, jak: relacje małżeńskie rodziców, więzi emocjonalne między członkami rodziny oraz postępowanie matek i ojców z chorym dzieckiem. Cel pracy . Celem pracy było poznanie postaw rodziców dzieci po przeszczepie szpiku kostnego. Materiał i metody . Badania zostały przeprowadzone w kwietniu i maju 2009 roku w Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie wśród 30 rodziców dzieci po przeszczepie szpiku kostnego oraz u 30 rodziców dzieci ze schorzeniami hematologicznymi i onkologicznymi nieleczonych przeszczepem szpiku. W badaniach wykorzystano wystandaryzowany „Kwestionariusz dla rodziców” do oceny postaw rodzicielskich Marii Ziemskiej oraz kwestionariusz autorski. Zgromadzony materiał badawczy poddano weryfikacji statystycznej, w której zastosowano test x 2 oraz elementy statystyki opisowej. Wyniki i wnioski . W badaniach wykazano, że przeszczep szpiku kostnego u dziecka ma istotny statystycznie wpływ na występowanie u rodziców postawy w skali górowania, koncentracji oraz dystansu. Problemy Pielęgniarstwa 2011; 19 (1): 5–12