Jakość życia pacjentów z zespołami bólowymi odcinka lędźwiowego kręgosłupa - Klimaszewska, Krystyna; Krajewska-Kułak, Elżbieta; Kondzior, Dorota; Kowalczuk, Krystyna; Jankowiak, Barbara (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2011)
Wstęp . Dyskopatia odcinka lędźwiowego kręgosłupa nieuchronnie prowadzi do obniżenia jakości życia. Zmniejszenie dysfunkcji kręgosłupa w stopniu umożliwiającym prowadzenie normalnego trybu życia rodzinnego, towarzyskiego i zawodowego należy do podstawowych zadań leczniczych i pielęgnacyjnych. Cel pracy . Celem pracy była ocena, w jakim stopniu skuteczność działania przeciwbólowego w zespołach bólowych kręgosłupa wpływa na jakość wykonywanej pracy zawodowej. Materiał i metody . Badania przeprowadzono wśród 156 losowo wybranych osób z zespołem bólowym kręgosłupa odcinka lędźwiowego. Badania wykonano w 2009 roku. Narzędziami badawczymi były skala Back Pain Function Scale (BPFS) oraz skala Oswestry Disability Index (ODI) oceniająca jakość życia pacjentów z bólami krzyża. Wyniki . W badaniu udział wzięło 156 osób. Z grupy badawczej 94 osoby posiadały wykształcenie średnie. Wśród objawów klinicznych dominowały bóle w okolicy lędźwiowo-krzyżowej (106 osób), a 66 osób stwierdziło, że wysiłek nasila ból, kiedy wykonują pracę w ruchu bądź siedzącą. Wśród pacjentów przyjmujących leki przeciwbólowe tylko dla 14,74% (23 osoby) możliwa jest całkowita eliminacja bólu. Wnioski . Podczas wykonywania pracy w ruchu bądź pracy siedzącej ból się nasila, ale większość ankietowanych (45,51%) może samodzielnie funkcjonować w życiu codziennym. Problemy Pielęgniarstwa 2011; 19 (1): 47–54