Poczucie koherencji a wsparcie społeczne u osób z problemem alkoholowym - Kurowska, Krystyna; Wróblewska, Iwona (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2011)
Wstęp . Aaron Antonovsky uważa, że poczucie koherencji (SOC) to prozdrowotna postawa człowieka wobec stresu i własnych zasobów odpornościowych. Z koncepcji tej wynika, że wysokie SOC może wpływać na umiejętność obrony organizmu przed stosowaniem antyzdrowotnych sposobów unikania stresu, w tym nadużywania alkoholu. W trudnej sytuacji ułatwia ono także wykorzystanie otrzymywanego wparcia społecznego. Cel pracy . Celem badań było określenie poziomu SOC i otrzymywanego wsparcia społecznego u osób z problemem alkoholowym. Materiał i metody . Przebadano 65 pacjentów z Wojewódzkiego Ośrodka Terapii Uzależnień i Współuzależnienia w Toruniu. Poczucie koherencji oceniono za pomocą kwestionariusza orientacji życiowej SOC-29, a pomiar wsparcia społecznego skalą Kmiecik-Baran. Wyniki . Badani różnili się poziomem poczucia koherencji. Zdecydowanie najsilniejsze różnice były widoczne w poziomie zrozumienia oraz w rodzaju otrzymywanego wsparcia społecznego, zwłaszcza wartościującego i emocjonalnego. Osoby bardziej zaradne otrzymywały więcej wsparcia wartościującego i instrumentalnego. Wnioski . Określenie poziomu SOC i zakresów otrzymywanego wsparcia może posłużyć jako wykładnik w planowaniu opieki nad pacjentem na różnych etapach choroby alkoholowej. Problemy Pielęgniarstwa 2011; 19 (1): 86–91