Psychologiczne problemy kobiet hospitalizowanych z powodu chorób ginekologicznych - Słopiecka, Aleksandra; Kamusińska, Elżbieta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2011)
Wiele problemów zdrowotnych kobiet wynika z zaburzeń związanych z budową anatomiczną i/lub fizjologią żeńskich narządów płciowych. Następstwa chorób ginekologicznych i zastosowanych różnych metod ich leczenia dotyczą nie tylko fizycznych, organicznych dysfunkcji w obrębie wymienionych narządów, ale także wpływają na powstanie niekorzystnych zmian w sferze psychiki kobiet. Celem pracy było przedstawienie psychologicznych problemów kobiet hospitalizowanych z powodu chorób ginekologicznych. W pracy dokonano przeglądu piśmiennictwa dotyczącego problemów zdrowotnych kobiet diagnozowanych i leczonych z powodu chorób żeńskich narządów płciowych. Analizie opisowej poddano dane na temat lęku występującego u pacjentek w okresie okołooperacyjnym oraz odczuwanych stanów emocjonalnych związanych z faktem rozpoznania choroby ginekologicznej i poddawania się zabiegom diagnostyczno-leczniczym. Przedstawiono opinie specjalistów oraz wybrane wyniki badań opublikowanych w naukowych czasopismach medycznych, takich jak: „Współczesna Onkologia”, „Przegląd Lekarski”, „Ginekologia Polska”, „Ginekologia Praktyczna”, „Cancer Nursing”, „Ginekologia Onkologiczna”, „Zdrowie Publiczne” oraz prace naukowe wydane w formie zwartej. W ocenie specjalistów w chorobach narządów płciowych u kobiet pogarsza się ogólne przystosowanie emocjonalne, występują stany nadpobudliwości, niepokoju i depresja. Najbardziej nerwicogenne są zmiany chorobowe, które uniemożliwiają współżycie seksualne lub zdolność do urodzenia dziecka. W uzasadnionych sytuacjach powinny być prowadzone u kobiet działania psychoterapeutyczne. U kobiet hospitalizowanych z powodu chorób ginekologicznych występuje wiele poważnych problemów natury psychologicznej. Charakter i nasilenie negatywnych stanów emocjonalnych pacjentek w dużej mierze zależą od jednostki chorobowej i rozległości zabiegu operacyjnego. Kobiety, wobec których są realizowane świadczenia zdrowotne w zakresie ginekologii, powinny być objęte pomocą psychologiczną i/lub psychiatryczną. Problemy Pielęgniarstwa 2011; 19 (1): 130–133