Udział pielęgniarki w rehabilitacji psychiatrycznej - Wilczewska, Lucyna; Ciszkowska-Kreft, Maria (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2010)
Wstęp. W pracy oceniono wiedzę teoretyczną, udział i zaangażowanie w rehabilitację psychiatryczną personelu pielęgniarskiego pracującego na oddziałach ogólnopsychiatrycznych Szpitala dla Nerwowo i Psychicznie Chorych im. St. Kryzana w Starogardzie Gdańskim. Drugą grupą badaną były osoby hospitalizowane na oddziałach ogólnopsychiatrycznych. Cel pracy. Celem pracy była analiza potrzeb i problemów chorych w zakresie rehabilitacji psychiatrycznej oraz przedstawienie opinii pacjentów na temat udziału i zaangażowania personelu pielęgniarskiego w tej formie terapii. Materiał i metody. Badania przeprowadzono przy użyciu dwóch kwestionariuszy, wykorzystano także metodę obserwacji i wywiadu. Badaniami objęto 95 osób z różnymi zaburzeniami psychicznymi, hospitalizowanych na oddziałach ogólnopsychiatrycznych oraz 70 pielęgniarek zatrudnionych na tych oddziałach sprawujących opiekę nad tymi chorymi. Wyniki i wnioski. Na podstawie badań stwierdzono, że personel pielęgniarski posiada wiedzę teoretyczną i dobrze rozpoznaje potrzeby i problemy chorych, a pacjentów oceniono jako grupę, która współpracuje z zespołem terapeutycznym, ale trzeba ich do tego motywować. Chorzy dobrze oceniają pracę grupy pielęgniarskiej, jednak większą rolę w terapii przypisują zespołowi lekarskiemu. Pacjenci oczekują wsparcia i informacji z zakresu farmakoterapii, mniej z zakresu psychoedukacji, siebie samych oceniają jako aktywnych uczestników terapii. Problemy Pielęgniarstwa 2010; 18 (4): 483-489