Zaburzenia emocjonalne okresu poporodowego - Kaźmierczak, Marzena; Gebuza, Grażyna; Gierszewska, Małgorzata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2010)
W niniejszym artykule przedstawiono problematykę związaną z zaburzeniami emocjonalnymi występującymi w okresie poporodowym. Opisano etiologię zaburzeń z uwzględnieniem czynników biologicznych, demograficznych, społecznych, psychologicznych i ginekologiczno- położniczych. Scharakteryzowano rodzaje zmian emocjonalnych po porodzie, takie jak: przygnębienie poporodowe, depresja poporodowa, psychoza postnatalna i zespół stresu pourazowego. Przedstawiono również elementy rozpoznawania czynników ryzyka wystąpienia zaburzeń emocjonalnych w okresie poporodowym, wczesnego wykrycia, leczenia, wpływu depresji matki na rozwój dziecka oraz rolę i zadania położnej w profilaktyce zaburzeń depresyjnych po porodzie w celu zapobiegania zagrożeniom dla matki i dziecka. Problemy Pielęgniarstwa 2010; 18 (4): 503-511