Edukacja, opieka i leczenie kobiet w ciąży z różnymi postaciami nadciśnienia tętniczego - Mężyk, Izabela; Kotlarz, Barbara; Naworska, Beata; Gogola, Celina; Gałązka, Iwona; Podsiadło, Beata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2010)
Nadciśnienie tętnicze jest jedną z najczęściej występujących patologii ciąży oraz najczęstszym czynnikiem śmiertelności matek w krajach rozwiniętych, a także źródłem wielu powikłań u dzieci. Pomimo ogromnego rozwoju wiedzy na temat etiopatologii i leczenia nadciśnienia w ciąży, jedynym przyczynowym leczeniem stanu przedrzucawkowego jest doprowadzenie do urodzenia dziecka i wydalenia łożyska. Aby w leczeniu i opiece nad ciężarną z nadciśnieniem osiągnąć zamierzony cel, należy uwzględnić nie tylko wiedzę i doświadczenie personelu medycznego, ale również współpracę pacjentki i jej świadome podejście do leczenia. Problemy Pielęgniarstwa 2010; 18 (4): 512-517