Oczekiwania chorych na cukrzycę w zakresie edukacji w świetle badań ogólnopolskich - Abramczyk, Anna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2010)
Wstęp. Edukacja odgrywa istotną rolę w profilaktyce chorób społecznych i jest integralną częścią opieki nad chorym. Cel pracy. W pracy przedstawiono oczekiwania chorych na cukrzycę w zakresie edukacji. Materiał i metody. Badania przeprowadzono wśród 1986 pacjentów i 1366 rodzin z losowo wybranych 61 zakładów podstawowej opieki zdrowotnej w kraju. Badano pacjentów z cukrzycą w wieku powyżej 16. roku życia, mieszkających w rejonie pracy pielęgniarki środowiskowej (rodzinnej) i zarejestrowanych na liście lekarza rodzinnego. Badania przeprowadzono na podstawie: ukierunkowanego wywiadu pielęgniarskiego, relatywnej oceny sprawności i samodzielności pacjentów, anonimowej ankiety wśród pacjentów i rodzin, analizy dokumentacji lekarza rodzinnego. Wyniki. Wyniki badań wykazały, że częściej niż co drugi chory na cukrzycę oczekuje edukacji (59,4%). Osoby chore na cukrzycę różnią się otwartością na edukację zdrowotną. Wnioski. 1. Znajomość czynników różnicujących oczekiwania w zakresie edukacji wśród chorych na cukrzycę pozwala na optymalizację troski o zdrowie i wskaźników jakości leczenia cukrzycy oraz przyczynia się do wzrostu satysfakcji pacjentów i ich rodzin z efektów leczenia cukrzycy i opieki. 2. Satysfakcja pacjentów z udziału w życiu rodziny, małżeńskim i zawodowym pozwala na poprawę skuteczności edukacji zdrowotnej prowadzonej wśród tej grupy chorych. Problemy Pielęgniarstwa 2010; 18 (3): 249-259