Znajomość roli aktywności fizycznej w etiologii chorób cywilizacyjnych u osób w starszym wieku - Dmowska, Izabela; Kozak-Szkopek, Elżbieta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2010)
Wstęp. Ograniczenie bądź pozbawienie człowieka ruchu prowadzi do występowania wielu chorób cywilizacyjnych: otyłości, cukrzycy, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego i chorób narządu ruchu. Cel pracy. Celem pracy było sprawdzenie stanu wiedzy osób w starszym wieku na temat roli aktywności fizycznej w powstawaniu poszczególnych schorzeń cywilizacyjnych. Materiał i metody. Badaniem objęto 39 mieszkanek 3 domów opieki społecznej w województwie mazowieckim. Przeprowadzono je metodą sondażu diagnostycznego, techniką ankietowania, wykorzystując autorski kwestionariusz ankiety zawierający 20 pytań. Wyniki i wnioski. Najczęstszą formą aktywności ruchowej deklarowaną przez respondentki obecnie (66,67%) i preferowaną w młodości (84,62%), był spacer. W badaniach wykazano, że pensjonariuszki najczęściej kojarzyły brak aktywności ruchowej z zachorowaniem na: otyłość (79,49%), depresję (71,79%), chorobę niedokrwienną serca (69,23%), nadciśnienie tętnicze (61,54%), choroby narządu ruchu (64,10%), miażdżycę (58,97%). Jednak 58,97% badanych kobiet odpowiedziało, że nie wie, jak aktywność fizyczna wpływa na rozwój cukrzycy i taka sama liczba ankietowanych nie dostrzega związku aktywności ruchowej z rozwojem chorób nowotworowych. Osoby ankietowane (76,92%) nie potrafiły powiedzieć, jak aktywność fizyczna wpływa na stężenie glukozy we krwi, a 56,41% nie powiązało braku aktywności fizycznej z zaburzeniami lipidowymi. W badaniach wykazano, że osoby w starszym wieku posiadają stosunkowo niską wiedzę na temat znaczenia aktywności fizycznej w profilaktyce różnych chorób. Problemy Pielęgniarstwa 2010; 18 (3): 272-278