Wiedza studentów na temat czynników ryzyka alergii i astmy zawodowej w placówkach opieki medycznej - Łagoda, Katarzyna; Sierżantowicz, Regina; Snarska, Katarzyna; Kobus, Grażyna; Sawicka, Julia; Jurkowska, Grażyna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2010)
Wstęp. W środowisku pracy personelu medycznego występuje wiele czynników wywołujących alergię kontaktową lub astmę zawodową. Cel pracy. Celem niniejszej pracy była ocena poziomu wiedzy studentów na temat czynników ryzyka alergii i astmy zawodowej w pracy pielęgniarek. Określono źródła ich wiedzy oraz oczekiwania w zakresie edukacji na ten temat. Materiał i metody. Badania przeprowadzono wśród 115 studentów kierunku pielęgniarstwo Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku pracujących zawodowo. Dane zebrano za pomocą kwestionariusza ankiety konstrukcji własnej. Wyniki. Poziom wiedzy studentów na temat astmy jako czynnika ryzyka zawodowego bezpośrednio po zakończeniu zajęć z przedmiotu interna i pielęgniarstwo internistyczne jest zadowalający. Większość ankietowanych ocenia swój poziom wiedzy na temat astmy jako czynnika ryzyka astmy zawodowej na ocenę dobrą lub dostateczną. Studenci oczekują uzupełnienia wiedzy na temat: czynników ryzyka astmy zawodowej wśród pracowników ochrony zdrowia, profilaktyki astmy zawodowej, postępowania w stanie astmatycznym oraz metod leczenia astmy. Głównym źródłem wiedzy o astmie zawodowej było piśmiennictwo medyczne. Wnioski. Znajomość czynników ryzyka alergii i astmy zawodowej przez pracowników medycznych może się przyczynić do zwiększenia przestrzegania przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, a w sposób pośredni do ograniczenia częstości występowania alergii oraz astmy zawodowej. Problemy Pielęgniarstwa 2010; 18 (3): 310-315