Realizacja funkcji zawodowych pielęgniarki w opiece nad chorym po przeszczepieniu rogówki - Piotrkowska, Renata; Książek, Janina; Konarska, Gabriela; Terech, Sylwia (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2010)
Wstęp. Przeszczep rogówki zwany keratoplastyką jest najlepiej rokującą procedurą w transplantologii. W ostatnich latach na całym świecie wykonuje się około 100 000 przeszczepów rocznie, w tym w Polsce około 500. W realizacji opieki nad chorym po przeszczepieniu rogówki, pielęgniarka w sposób odpowiedzialny i samodzielny podejmuje zadania, które wymagają wysokich kwalifikacji zawodowych. Cel pracy. Celem pracy jest ocena realizacji funkcji zawodowych pielęgniarki w opiece nad chorym po przeszczepieniu rogówki. Materiał i metody. W pracy wykorzystano studium indywidualnego przypadku pacjenta po przeszczepie rogówki przebywającego w klinice jednego z gdańskich szpitali. Zastosowaną techniką badawczą był wywiad, obserwacja i analiza dokumentów: historii choroby i procesu pielęgnowania. Wyniki i wnioski. W ocenianym procesie pielęgnowania pacjenta po przeszczepieniu rogówki dominowały problemy sfery biologicznej. Pielęgniarki w procesie pielęgnowania realizowały przede wszystkim funkcje opiekuńczą i terapeutyczną, a mniejsze znaczenie przypisywały funkcjom rehabilitacyjnej i promowania zdrowia. Zachowanie równowagi pomiędzy realizacją rozpoznanych problemów pielęgnacyjnych a umiejętnością realizacji wszystkich funkcji zawodowych stanowi ważne wyzwanie dla pielęgniarek. Problemy Pielęgniarstwa 2010; 18 (3): 323-328