Ocena potencjału przywódczego pielęgniarek - Kunecka, Danuta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2010)
Wstęp. Przeobrażenia społeczno-gospodarczo-kulturowe zachodzące w społeczeństwie polskim na przełomie wieków XX i XXI pociągają za sobą zmiany w różnych dziedzinach życia, także w pielęgniarstwie. Działalność praktyczna realizowana przez pielęgniarki określana profesjonalnym pielęgnowaniem obejmuje zadania i czynności wynikające z roli zawodowej pielęgniarki przyporządkowane 9 funkcjom zawodowym. Ich zakres wymaga od każdej pielęgniarki, będącej profesjonalistką, kompetencji i umiejętności warunkowanych znacznym potencjałem przywódczym, niezależnie od zajmowanego stanowiska. Cel pracy. Celem podjętych badań była ocena potencjału przywódczego pielęgniarek jako grupy zawodowej. Materiał i metody. Badanie przeprowadzono metodą sondażu diagnostycznego z użyciem kwestionariusza ankiety, w grupie 125 pielęgniarek. Wyniki i wnioski. Analiza materiału badawczego pozwoliła stwierdzić, iż badane pielęgniarki wykazują się jedynie dostatecznym poziomem potencjału przywódczego, co może tworzyć trudności w profesjonalnym wypełnianiu roli zawodowej pielęgniarki. Problemy Pielęgniarstwa 2010; 18 (2): 145-150