Edukacja zdrowotna we współczesnej szkole - program prozdrowotny - Posłuszna, Małgorzata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2010)
Celem pracy była próba przedstawienia wybranych zagadnień edukacji zdrowotnej dzieci i młodzieży w wieku szkolnym. Jest to duża populacja, której edukacja zdrowotna jest szczególnie potrzebna ze względu na fakt, że w tym okresie kształtują się zachowania zdrowotne, prozdrowotne i antyzdrowotne, które młodzi ludzie wnoszą w dorosłe życie. W okresie dorastania młodzież zdobywa wiedzę o zdrowiu, kształtuje postawy i koryguje umiejętności niezbędne do podejmowania działań prozdrowotnych oraz radzenia sobie z sytuacjami trudnymi, a także dokonuje świadomych wyborów zachowań charakterystycznych dla zdrowego stylu życia. W pracy omówiono planowanie oraz zasady konstruowania programów edukacji zdrowotnej. Dokonano również analizy problematyki programów prozdrowotnych realizowanych we współczesnej szkole oraz sposoby rozwiązywania omawianych problemów i możliwości przeciwdziałania im. Problemy Pielęgniarstwa 2010; 18 (2): 226-231