Rola mediów w promocji zdrowia - Turbiarz, Agnieszka; Kadłubowska, Monika; Kolonko, Jolanta; Bąk, Ewelina (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2010)
Media, określane mianem „czwartej władzy”, w ciągu ostatnich dwudziestu lat znacznie wzmogły swoje oddziaływanie na społeczeństwo. Międzyludzkie porozumiewanie się zostało poddane silnemu naciskowi ze strony tych form przekazu. Public relations stały się pomostem między ludźmi oraz doskonałym miejscem informacyjnym szerzącym wiedzę na dowolny temat. Dzięki szybkiemu rozwojowi techniki temat promocji zdrowia stał się jednym z ważnych elementów oddziaływania na społeczeństwo, istotnym źródłem wiadomości o zdrowiu dla przeciętnego człowieka. Popularne media, takie jak między innymi radio, telewizja czy wszechobecny internet, wywierają silny wpływ edukacyjny - planowany i nieplanowany - na zdrowie publiczne będące znaczącym czynnikiem funkcjonowania każdego państwa. Jako doskonały i dość szybki środek komunikacji międzyludzkiej wpływają na postawy, działania i wiedzę prozdrowotną jednostki. Zarówno znane kampanie ogólnopolskie, jak i akcje o zasięgu regionalnym promują działania prozdrowotne. Upowszechnianiu wiedzy na temat zdrowia i choroby służą również wiadomości przekazywane poprzez gazety, książki, spoty audiowizualne obecne w telewizji, radiu czy internecie. Istotny wpływ posiadają również seriale filmowe czy popularne soap operas. Podstawową wiedzę na temat zdrowia przekazują również reklamy typu outdoor. Cechą środków masowego przekazu jest ich powszechność, ogólnodostępność, tym samym możliwość mniej lub bardziej silnego nacisku, perswazji. Na zdrowie człowieka wpływa w znacznej mierze zastosowana profilaktyka oraz promocja zdrowia, których skuteczność - wzmacnianie zdrowia i zapobieganie chorobom - wzrasta dzięki publikatorom. Stały się one, podobnie jak w wielu dziedzinach, efektywnym i przykuwającym uwagę medium, zwiększającym szansę dotarcia do szerokiego grona adresatów. W obecnych czasach i warunkach w działaniach związanych z promocją zdrowia koniecznym i kluczowym jest współdziałanie z masowymi środkami przekazu. Problemy Pielęgniarstwa 2010; 18 (2): 239-242