Opinie uczniów na temat występowania przemocy w szkole - Błońska, Barbara; Gotlib, Joanna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2010)
Wstęp. Zjawisko agresji i przemocy wśród dorastającej młodzieży jest obecnie powszechne. Wynika ono przede wszystkim z braku poczucia własnej wartości, nieobecności autorytetów, braku więzi rodzinnych, nieradzenia sobie z problemami przez młodzież. Cel. Przeprowadzone badania miały na celu zbadanie skali występowania zjawiska przemocy w szkole oraz poznanie opinii młodzieży na ten temat. Materiał i metody. Badania ankietowe (samodzielnie skonstruowany, anonimowy kwestionariusz) przeprowadzono w marcu 2009 roku wśród 100 uczniów gimnazjum w Warszawie. Wyniki. Zdecydowana większość badanych (71%) czuje się w szkole bezpiecznie, 73% było świadkami przemocy w szkole, a 29% deklarowało, że było ofiarą przemocy; 75% ankietowanych spotkało się z przemocą fizyczną, a 73% deklarowało, że sprawcami przemocy są zazwyczaj uczniowie ze starszych klas. Badani gimnazjaliści spotykali się również z przemocą ze strony rówieśników i nauczycieli. Wnioski: 1. W świetle uzyskanych wyników badań i przeglądu piśmiennictwa dotychczasowe programy i formy zapobiegania przemocy w szkole wydają się być nieskuteczne. 2. Zasadne wydaje się być kontynuowanie badań w grupie nauczycieli i określenie potrzeb nauczycieli w zakresie form i metod zapobie gania przemocy wśród uczniów.