Rodzina jako źródło wsparcia społecznego dla osób z wyłonioną kolostomią - Leyk, Magdalena; Książek, Janina; Stangiewicz, Michał (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2010)
Wstęp. Wytworzenie kolostomii wiążę się ze znacznym obniżeniem jakości życia pacjentów. Istotną rolę w przystosowaniu się chorych do nowej sytuacji życiowej odgrywa wsparcie społeczne. Rodzina postrzegana jest jako jedno z fundamentalnych źródeł wsparcia. Cel pracy. Subiektywna ocena roli rodziny w zapewnianiu wsparcia społecznego dokonana przez osoby z wyłonioną kolostomią. Materiał i metody. Badaną grupę stanowiło 128 osób z wyłonioną kolostomią. W badaniach posłużono się metodą sondażu diagnostycznego oraz metodą statystyczną. Wsparcie społeczne oceniano przy pomocy Berlińskiej Skali Wsparcia Społecznego. Wyniki. Wyniki dowodzą, że poziom otrzymywanego wsparcia społecznego maleje wraz z czasem, jaki upłynął od momentu wyłonienia kolostomii. Czas wpływa również na obniżenie satysfakcji chorego z otrzymywanego wsparcia. Poziom zapotrzebowania na wsparcie jest stały przez cały okres choroby. Chorzy otrzymują zdecydowanie więcej wsparcia niż go oczekują. Wnioski. Proces wspierania przez rodzinę powinien mieć charakter ciągły i trwać przez cały okres życia chorego z kolostomią. Poziom wsparcia trzeba dostosować pod względem ilościowym i jakościowym do oczekiwań chorego. Problemy Pielęgniarstwa 2010; 18 (1): 41-46