Pielęgniarki liderami opieki długoterminowej - Kilańska, Dorota (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2010)
Tematem obchodów Międzynarodowego Dnia Pielęgniarek w 2010 roku jest opieka długoterminowa. Pielęgniarstwo na świecie staje przed ogromnym wyzwaniem znaczącego wzrostu niepełnosprawności i zgonów spowodowanych chorobami o charakterze przewlekłym, zwłaszcza osób w starszym wieku i/lub słabych fizycznie, których dotyczy tak zwana wielochorobowość. Celem artykułu jest przedstawienie zagadnień i problemów związanych z opieką długoterminową opisywanych w światowym piśmiennictwie. Promocja zdrowia, profilaktyka i opieka długoterminowa jest ściśle związana z podstawową opieką zdrowotną, czyli świadczoną przede wszystkim w środowisku klienta/pacjenta. Pielęgniarki (jako samodzielni świadczeniodawcy) coraz częściej podejmują działania z tego zakresu. Dla zapewnienia równości w świadczeniach wszystkim podmiotom systemu ochrony zdrowia niezbędne jest korzystanie ze sprawdzonych doświadczeń, które z niewielkimi zmianami można zaadaptować do własnych potrzeb. Problemy Pielęgniarstwa 2010; 18 (1): 72-78