Jakość usług medycznych - aktualne wyzwania - Kowalczuk, Krystyna; Krajewska-Kułak, Elżbieta; Jankowiak, Barbara; Kowalewska, Beata; Rolka, Hanna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2010)
Zmiany zachodzące w systemie ochrony zdrowia w Polsce ukierunkowane na zapewnienie skuteczności świadczeń i ekonomizację stawiają wysokie wymagania przed pracownikami ochrony zdrowia. W warunkach gospodarki rynkowej gwarancja wysokiej jakości świadczeń zdrowotnych jest podstawą funkcjonowania systemu opieki zdrowotnej i poszczególnych zakładów. W pracy przedstawiono sposoby wprowadzania wysokiej jakości usług medycznych wybranych na podstawie analizy piśmiennictwa w Polsce i na świecie. Problemy Pielęgniarstwa 2010; 1 (1): 79-82