Zapotrzebowanie na opiekę pielęgniarską wśród kobiet w podeszłym wieku - Fidecki, Wiesław; Wysokiński, Mariusz; Wrońska, Irena (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2009)
Wstęp. Głównym celem opieki pielęgniarskiej nad osobą w podeszłym wieku jest udzielanie wsparcia i niezbędnej pomocy w taki sposób, aby jak najdłużej podtrzymywać aktywność i samodzielność warunkującą zachowanie zdrowia, niezależności i godności. Rodzaj podejmowanych działań jest uzależniony przede wszystkim od stopnia samodzielności pacjenta w zaspokajaniu potrzeb życiowych, stanu czynnościowego i psychicznego organizmu. Cel pracy. Celem pracy było określenie zapotrzebowania na opiekę pielęgniarską wśród kobiet w podeszłym wieku przebywających w środowisku domowym we wschodniej części Polski. Materiał i metody. Badania przeprowadzono wśród 77 kobiet w podeszłym wieku, przebywających w środowisku domowym województw: lubelskiego, podkarpackiego i podlaskiego. Wiek badanych zawierał się w przedziale 65–89 lat. Materiał badawczy zebrano za pomocą Pielęgniarskiej Skali Obserwacji Pacjentów Geriatrycznych. Wyniki i wnioski. Badana grupa kobiet w podeszłym wieku charakteryzowała się dość wysoką sprawnością w zakresie funkcjonowania psychospołecznego i fizycznego, a przez to wykazywała małe zapotrzebowanie na opiekę. Miejsce zamieszkania w istotny sposób wpływało na zapotrzebowanie na opiekę wśród badanych kobiet.