Analiza stanu wiedzy o czynnikach ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego wśród osób pracujących - Nowicki, Grzegorz; Ślusarska, Barbara; Brzezicka, Adriana (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2009)
Wstęp. Choroby układu sercowo-naczyniowego stanowią znaczny odsetek wśród przyczyn zgonów. Powoduje je wiele czynników. Niektóre z nich są modyfikowalne i wynikają ze stylu życia. Odpowiednia wiedza pozwala zmienić styl życia, tak aby zapobiegać wystąpieniu tych chorób. Cel pracy. Celem badań była ocena stanu wiedzy o czynnikach ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego w populacji osób pracujących. Materiał i metody. Badaniem ankietowym objęto 150 osób w wieku 22-62 lat zgłaszających się na kontrolne okresowe badania lekarskie do Ośrodka Medycyny Pracy w Lublinie. Badania przeprowadzono metodą sondażu diagnostycznego z użyciem kwestionariusza zawierającego pytania dotyczące cech społeczno-demograficznych respondentów oraz pytań testowych wielokrotnego wyboru z zakresu podstawowej wiedzy o czynnikach ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego. Wyniki i wnioski. Stan wiedzy badanej populacji na temat czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego jest niewystarczający, ponieważ około 30% ankietowanych ma małą wiedzę, a około 50% respondentów prezentuje średni poziom wiedzy w tym zakresie. Stwierdzono istotną statystycznie różnicę między poziomem wiedzy a miejscem zamieszkania (p = 0,02). Osoby mieszkające na wsi otrzymały gorszą ogólną ocenę stanu wiedzy w badanym zakresie.