Występowanie zespołu zaniedbywania połowiczego u chorych po przebytym udarze niedokrwiennym mózgu - Wojtan, Aniela; Wojtan, Stanisław (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2009)
Wstęp. Zespół zaniedbywania połowiczego występuje po uszkodzeniu jednej półkuli mózgu, najczęściej prawej, niedominującej. Polega na nieświadomości istnienia przestrzeni osobniczej i pozaosobniczej po stronie przeciwległej do uszkodzonej półkuli. Są to złożone zaburzenia poznawcze w zakresie różnych modalności zmysłowych: wzrokowej, słuchowej, czuciowej lub kinestetyczno-ruchowej. Cel pracy. Celem pracy jest ocena występowania objawów zespołu zaniedbywania połowiczego u chorych po przebytym niedokrwiennym udarze mózgu, analiza dynamiki tych objawów, wpływ danych klinicznych i socjologicznych na występowanie tego zespołu oraz wpływ zaburzeń na funkcjonowanie chorych w czynnościach życia codziennego. Materiał i metody. Analizie poddano dokumentację szpitalną pacjentów po przebytym udarze niedokrwiennym mózgu, zaobserwowane objawy neurologiczne, funkcjonowanie pacjenta w czynnościach życia codziennego. Do potwierdzenia zaburzeń zastosowano 5 zadań typu "papier–ołówek" BIT. Badanie wykonano w 1. i 14. dobie od wystąpienia udaru niedokrwiennego mózgu. Wyniki i wnioski. W badanej grupie stwierdzono występowanie zespołu zaniedbywania połowiczego u 41% pacjentów. Najczęstszymi objawami klinicznymi było wygaszanie sensoryczne, ignorowanie jednej strony ciała oraz zaniedbywanie przestrzeni okołoosobowej. Zaobserwowano regresję objawów zespołu zaniedbywania połowiczego w ciągu kilku tygodni, zwłaszcza w zakresie funkcjonowania w czynnościach życia codziennego.