Pielęgnacja chorych po zabiegu enukleacji gałki ocznej - Galbarczyk, Katarzyna; Jędryczek, Beata; Galbarczyk, Andrzej (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2009)
Enukleacja to zabieg polegający na usunięciu oka lub jego resztek z zachowaniem mięśni zewnętrznych i spojówki oraz wszczepieniu implantu oczodołowego umożliwiającego pacjentom korzystanie z wyglądających jak zdrowe oko, ruchomych protez. Celem pracy jest omówienie problemów pielęgnacji po wykonanym zabiegu enukleacji gałek ocznych. Pooperacyjna pielęgnacja powinna obejmować takie czynności, jak: zmiany opatrunku, właściwe podawanie leków, utrzymanie higieny w oczodole oraz obserwacja wydzieliny i adaptacji implantu pod kątem zmian mogących prowadzić do wystąpienia powikłań. Ponieważ dla niektórych osób zabieg związany jest z utratą wzroku, pielęgnacja musi uwzględniać również adekwatne traktowanie takich chorych. Równie ważnym zadaniem pielęgniarki jest odpowiednie przygotowanie pacjenta do samopielęgnacji. Enukleacja to zabieg nieodwracalny, będący traumatycznym przeżyciem dla pacjenta i jego bliskich, zatem istotnym elementem jest wsparcie psychiczne oraz udzielanie pomocy ułatwiającej choremu odzyskanie sprawności i samodzielności.