Rola pielęgniarki w ograniczaniu czynników ryzyka nadciśnienia tętniczego na podstawie doświadczeń Regionalnego Centrum Nadciśnienia Tętniczego w Gdańsku - Kucharska, Wiesława; Wilczewska, Lucyna; Skrzypek-Czerko, Marcelina (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2009)
Choroby serca i naczyń są poważnym zagrożeniem dla ludności na całym świecie. Stanowią przyczynę około połowy zgonów Polaków (47,85% w 2001 roku). Są także najczęstszą przyczyną hospitalizacji oraz niepełnosprawności. Prowadzą tym samym do ogromnych kosztów społecznych i ekonomicznych. Wysoka przedwczesna umieralność w Polsce spowodowana tymi chorobami należy do najwyższych w Europie. Standaryzowane wskaźniki umieralności z powodu choroby niedokrwiennej serca oraz udarów mózgu są w Polsce 1,5 do 3 razy wyższe niż w krajach Unii Europejskiej. W ostatnich latach zauważa się znaczący udział pielęgniarek w działaniach profilaktycznych i edukacyjnych w zakresie podnoszenie świadomości społeczeństwa polskiego oraz zachęcania do podejmowania działań prozdrowotnych. Jest to istotny obszar, w którym pielęgniarki realizują się zawodowo. Działalność tego rodzaju stanowi poważne wyzwanie. Wymaga wysoko specjalistycznego przygotowania, kompetencji do podejmowania efektywnej edukacji oraz wprowadzania standardów edukacji do praktyki zawodowej. Celem pracy jest przedstawienie znaczącej roli pielęgniarek Regionalnego Centrum Nadciśnienia Tętniczego Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego w eliminowaniu czynników ryzyka nadciśnienia tętniczego. Wyniki badań prowadzonych w Regionalnym Centrum Nadciśnienia Tętniczego pokazały, że skuteczną metodą poprawiającą poziom wiedzy w zakresie prewencji chorób sercowo-naczyniowych jest udział chorych w zajęciach edukacyjnych. Poprzez wzbogacanie wiedzy dotyczącej istoty choroby, czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, naukę prawidłowej techniki pomiaru RR, działania edukacyjne są cennym uzupełnieniem opieki nad pacjentem oraz niezwykle ważnym elementem ograniczania czynników ryzyka nadciśnienia tętniczego.