Specyfika i odrębności sprawowania przed- i pooperacyjnej opieki pielęgniarskiej nad pacjentem geriatrycznym - Cebulska, Violetta; Koźlak, Violetta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2009)
Wstęp. Zabieg operacyjny stwarza u pacjenta geriatrycznego większe narażenie na powikłania oraz wiążące się z nimi problemy w sprawowaniu opieki pielęgniarskiej niż u młodych osób. Znajomość potrzeb i oczekiwań zdrowotnych tej grupy wiekowej stanowi podstawowy warunek zapewnienia profesjonalnej przed- i pooperacyjnej opieki. Cel pracy. Celem pracy było uzyskanie opinii pielęgniarek na temat najczęściej występujących problemów w sprawowaniu opieki pielęgniarskiej przed- i pooperacyjnej nad pacjentem w podeszłym wieku. Materiał i metody. Objęto badaniem 50 pielęgniarek z oddziałów zabiegowych: chirurgii, ortopedii i neurochirurgii Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego im. Ludwika Perzyny w Kaliszu. Do realizacji założonego celu wykorzystano ankietę własnej konstrukcji zawierającą 26 pytań. Wyniki. W opinii ankietowanych u osób starszych znacznie częściej występują różne problemy okołozabiegowe i pozabiegowe wymagające interwencji pielęgniarskiej. Pielęgniarki, planując opiekę nad pacjentem geriatrycznym, wykorzystują metodę procesu pielęgnowania. Największe problemy związane ze sprawowaniem przed- i pooperacyjnej opieki wynikają między innymi z zaburzeń w sprawności ruchowej chorego i trudności w komunikowaniu się. Ankietowani wyrażają potrzebę udziału w różnych formach doskonalenia zawodowego, aby lepiej wypełniać funkcje zawodowe wobec starszego człowieka hospitalizowanego na oddziale zabiegowym. Wnioski. Personel pielęgniarski dostrzega specyfikę i odrębności w sprawowaniu przed- i pooperacyjnej opieki nad chorym w podeszłym wieku. Interwencja pielęgniarska w stosunku do chorego w okresie pooperacyjnym w największym stopniu obejmuje rozwiązywanie problemów związanych z powikłaniami w stanie fizycznym pacjenta. W realizowaniu opieki pooperacyjnej istotne utrudnienia stwarzają zaburzenia w sprawności ruchowej, zaburzenia w sferze psychicznej oraz zaburzenia narządów zmysłów. Wzmożony nadzór nad pacjentem oraz konieczność stworzenia warunków do większego komfortu fizycznego i psychicznego wymaga od pielęgniarek szerokiej wiedzy, znajomości specyficznych metod, technik pracy z pacjentem.