Problemy fizyczne chorych w terminalnej fazie choroby nowotworowej a wsparcie społeczne ze strony personelu pielęgniarskiego - Glińska, Jolanta; Adamska, Ewa; Brosowska, Beata; Lewandowska, Małgorzata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2009)
Wstęp. Okres terminalny choroby nowotworowej powoduje wiele negatywnych skutków w wielu aspektach życia pacjenta. Obok problemów natury psychicznej chorzy na nowotwory odczuwają szereg dolegliwości somatycznych. Większość pacjentów nie radzi sobie z tą sytuacją i wymaga wsparcia ze strony innych osób. Dużą rolę w tym zakresie przypisuje się całemu zespołowi terapeutycznemu, w którym wiodącą rolę powinna odgrywać pielęgniarka. To właśnie ona ma najbliższy i najdłuższy kontakt z pacjentem, jego rodziną oraz wszystkimi członkami zespołu. Cel pracy. Określenie stanu fizycznego chorych w terminalnym okresie choroby oraz wsparcia społecznego ze strony personelu pielęgniarskiego. Materiał i metody. Grupę badawczą stanowiło 46 pacjentów z oddziałów opieki paliatywnej w Łodzi. Dane zbierano w oparciu o kwestionariusz ankiety własnej budowy. Analizę statystyczną przeprowadzono za pomocą testu chi 2 Pearsona. Wyniki i wnioski. Poprzez analizę wyników wykazano, iż pacjenci odczuwają wiele dolegliwości somatycznych. Na pierwszy plan wysuwają się: duszność, zmęczenie, znużenie; następnie: nudności, wymioty i zaparcia. Najbardziej dokuczliwym problemem dermatologicznym jest świąd skóry i jej wysuszenie. Analizując rodzaje wsparcia w kategorii dostępności i jego otrzymania, można stwierdzić, że wyniki osiągają porównywalne wartości. Wykazano wpływ wsparcia na stan fizyczny pacjentów.