Wpływ kursu kwalifikacyjnego w dziedzinie pielęgniarstwa rodzinnego na znajomość zasad pomiaru ciśnienia tętniczego - Grabowska, Hanna; Grabowski, Władysław; Grzegorczyk, Michał; Gaworska-Krzemińska, Aleksandra; Świetlik, Dariusz; Narkiewicz, Krzysztof (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2009)
Wstęp. Nadciśnienie tętnicze stanowi ważną przyczynę chorobowości i śmiertelności na świecie, należy zarazem do najprostszych do rozpoznania czynników ryzyka, stąd dokonywanie prawidłowego pomiaru ciśnienia tętniczego pozostaje nadal kluczową umiejętnością zawodową współczesnej pielęgniarki. Cel pracy. Ukazanie wpływu kursu kwalifikacyjnego w dziedzinie pielęgniarstwa rodzinnego na stopień znajomości wybranych zasad obowiązujących podczas dokonywania gabinetowego pomiaru ciśnienia tętniczego (BP). Materiał i metody. Badaniem objęto 186 osób (wiek x = 41,7 roku, staż pracy x = 20 lat), w tym 73 osoby pracujące na stanowisku pielęgniarki rodzinnej, które ukończyły kurs kwalifikacyjny w dziedzinie pielęgniarstwa rodzinnego (KPR), 47 osób — pracujących w podstawowej opiece zdrowotnej (POZ) - bez kursu oraz 66 osób, zatrudnionych poza POZ, ale z ukończonym KPR. W badaniu, przeprowadzonym w latach 2007-2008, wykorzystano metodę sondażu diagnostycznego, technikę ankietową i posłużono się kwestionariuszem ankiety konstrukcji własnej. Obliczenia statystyczne przeprowadzono przy użyciu pakietu STATISTICA, version 8.0., za poziom istotności przyjęto p £ 0,05. Wyniki. Respondenci wykazali wysoki poziom wiedzy na temat wpływu czynników, które należy ograniczyć przed pomiarem BP. Połowa badanych prawidłowo wskazała zalecaną prędkość wypuszczania powietrza z mankietu, a poprawne usytuowanie jego dolnego brzegu - 34,4% ankietowanych. Wpływ szerokości mankietu na wartość BP poprawnie zaznaczyło zaledwie 12,9%. Wykazano występowanie statystycznie istotnych różnic poprawnych odpowiedzi w zależności od ukończonego KPR (p = 0,0395). Wnioski. Badani respondenci prezentowali ogółem średni poziom znajomości reguł obowiązujących podczas pomiaru BP - wyższy w grupie osób, które ukończyły KPR. Konieczne jest regularne, uaktualniające szkolenie pielęgniarek w celu przestrzegania zasad pomiaru BP.