Wpływ samokontroli w cukrzycy na czas powstawania nefropatii cukrzycowej - Bąk, Ewelina; Kadłubowska, Monika; Fraś, Małgorzata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2009)
Wstęp. W Polsce obserwuje się systematyczny stały wzrost liczby chorych na nefropatię cukrzycową. Znajomość elementów samokontroli spowalnia czas powstawania nefropatii, daje pacjentowi możliwość samodzielnego kierowania życiem, umożliwia mu zdobycie autonomii i bezpieczeństwa. Cel pracy. Celami niniejszej pracy były wskazanie zależności między wiedzą pacjentów na temat samokontroli w chorobie cukrzycowej a czasem powstawania nefropatii cukrzycowej oraz analiza znajomości elementów samokontroli w zależności od wykształcenia i miejsca zamieszkania. Materiał i metody. W ramach badań prowadzonych metodą sondażu diagnostycznego zastosowano technikę ankietową. Badania przeprowadzano od lutego do maja 2008 roku wśród 60 pacjentów na oddziałach Stacji Dializ w Szpitalu Wojewódzkim w Bielsku-Białej, w Wadowicach i Krakowie. Wyniki. Analiza wyników badań wykazała, że wiedza pacjentów na temat samokontroli w chorobie cukrzycowej jest niewystarczająca. Mała dostępność do specjalistów, niewystarczający poziom edukacji, zbyt późne rozpoznanie choroby cukrzycowej wpływają na niski poziom wiedzy pacjentów na temat samokontroli. Wnioski. Uzyskane wyniki badań pozwalają na sformułowanie następujących wniosków: 1. Bardzo dobrą wiedzę na temat samokontroli miało 10 pacjentów, dobrą - 13, dostateczną - 27, mierną - 10. 2. Pacjenci mieszkający w Krakowie i Bielsku-Białej mają większą wiedzę na temat samokontroli w cukrzycy niż chorzy z Wadowic. 3. Wykształcenie pacjentów wyraźnie wpływa na poziom edukacji - im wyższe wykształcenie, tym większy poziom wiedzy na temat samokontroli i samoopieki w cukrzycy. 4. Znajomość elementów samokontroli zdecydowanie wpływa na czas powstawania nefropatii cukrzycowej.