Moralność i etyka a kodeks pielęgniarki na przykładzie przemocy w rodzinie - Waksmańska, Wioletta; Grzywna, Teresa; Grzywna-Rożenek, Ewa (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2009)
We współczesnym świecie codziennie spotykamy się z przemocą. Doświadczamy jej jawnie i dotkliwie we wszystkich kulturach i nacjach. W obliczu XXI wieku, w dobie pogoni za wartościami materialnymi, walką o dobrobyt, postępem nauki, przemianami politycznymi i społecznymi w zawodzie pielęgniarki pojawiło się nowe wyzwanie: dylemat etyczny. W pracy przedstawiono poglądy dotyczące rozwiązania tego problemu na podstawie Kodeksu Etyki Zawodowej Pielęgniarki i Położnej.