Analiza programu SCORE realizowanego w podstawowej opiece zdrowotnej w województwie podlaskim - Mojsa, Wiesława (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2009)
Wstęp. Program Systematic Coronary Risk Evaluation (SCORE) powstał w celu oszacowania dziesięcioletniego ryzyka zgonu z przyczyn układu krążenia dla populacji europejskiej oraz wczesnego rozpoczęcia profilaktyki adekwatnej do rozpoznanego ryzyka. Wysokie ryzyko zgonu odpowiada wartości wskaźnika SCORE co najmniej 5. Cel pracy. Celem badań było rozpoznanie osób, dla których wartość wskaźnika SCORE jest większa lub równa 5 oraz określenie średnich wartości SCORE dla badanych. Materiał i metody. W prezentowanej pracy zastosowano metodę analizy dokumentów "Programu profilaktyki i wczesnego wykrywania chorób układu krążenia - etap badań podstawowych", który był skierowany do lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej przez Oddział Podlaski Narodowego Funduszu Zdrowia. Poddano analizie dane z kart badań profilaktycznych 432 uczestników programu, osób w wieku 35-55 lat. Wszystkie hipotezy statystyczne weryfikowano na poziomie istotności 0,05. Analizę statystyczną przeprowadzono przy użyciu pakietu statystycznego Statistica 6.0 firmy StatSoft. Wyniki i wnioski: 1. Wartość wskaźnika SCORE co najmniej 5 wykryto u 3% badanych. Byli to mężczyźni w wieku 45-55 lat. 2. Istotnie częściej wskaźnik SCORE osiągał wartość większą lub równą 5 w przypadku osób zamieszkałych na wsi. 3. Średnia wartość wskaźnika SCORE była niższa u osób z wykształceniem wyższym.