Opinie pielęgniarek na temat kształcenia podyplomowego - Cisoń-Apanasewicz, Urszula; Gaweł, Genowefa; Ogonowska, Dorota; Potok, Halina (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2009)
Wstęp. Zgodnie z Ustawą o zawodzie pielęgniarki i położnej kształcenie podyplomowe jest obowiązkiem każdej aktywnej zawodowo pielęgniarki. Cel pracy. Celem pracy było ukazanie motywów, którymi kierują się pielęgniarki, podejmując różne formy kształcenia podyplomowego, oraz wskazanie, które z tych form cieszą się największą popularnością, a także ukazanie przeszkód stojących na drodze do doskonalenia zawodowego. Materiał i metody. Badaniami objęto grupę 95 pielęgniarek uczestniczących w różnych formach doskonalenia zawodowego. Do przeprowadzenia badania wykorzystano metodę sondażu diagnostycznego, a techniką badawczą był autorski kwestionariusz ankiety. Wyniki i wnioski. Poprzez analizę przeprowadzonych badań wykazano, że pielęgniarki uważają za konieczne uczestnictwo w kształceniu i doskonaleniu podyplomowym. Najczęściej podawanymi motywami podjęcia takiego kształcenia są: możliwość wzbogacenia swojej wiedzy i umiejętności zawodowych oraz podniesienie własnego prestiżu zawodowego. Natomiast jako przeszkody podawano: brak motywacji oraz względy finansowe.