Pacjent i jego rodzina na oddziale intensywnej opieki medycznej - Łopacińska, Iwona (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2009)
Wstęp. Na oddziale intensywnej terapii trafiają pacjenci w stanie zagrożenia życia. Opiekę nad chorym wymagającym wdrożenia leczenia z zastosowaniem specjalistycznego sprzętu medycznego sprawuje zespół terapeutyczny, którego członkowie posiadają odpowiednie umiejętności nabyte podczas szkoleń w zakresie intensywnej terapii. Dla rodziny chorego leczonego na Oddziale Intensywnej Terapii (OIT) są to chwile bardzo stresujące, niosące wiele obaw, niepewności i strachu. Wrażenia i odczucia rodziny chorego związane z odwiedzinami w OIT uzależnione są od pomocy i wsparcia uzyskanego od personelu pracującego na tym oddziale. Cel pracy. Celem pracy było zbadanie odczuć członków rodziny widzących swoich bliskich podłączonych do aparatury medycznej. Dla osób mających pierwszy raz kontakt z tak specjalistycznym oddziałem nowością są kontrolowane wejścia, ubieranie odzieży ochronnej, mycie i dezynfekcja rąk przed i po wizycie. Materiał i metody. Poprzez badania przeprowadzone wśród krewnych odwiedzających swoich bliskich w OIT wykazano, że widok osób bliskich podłączonych do aparatury medycznej wzbudza wiele negatywnych emocji. Wyniki. Najbardziej przerażający jest sprzęt skupiony wokół łóżka, do którego podłączony jest chory - tak uważa 60% ankietowanych (12 osób). Zaskoczeniem dla 25% (5 osób) respondentów jest zmieniony wygląd osoby najbliższej. Aparatura monitorująca i podtrzymująca podstawowe funkcje życiowe pacjenta pozwala rodzinie (60% - 12 badanych) mieć nadzieję na powrót osoby chorej do pełnej sprawności. Wnioski. Podczas kolejnych wizyt krewni oswajają się z widokiem i odgłosami oddziału, stają się bardziej aktywni w kontaktach z osobą bliską, współpracują z personelem medycznym.