Zespół popunkcyjny: przyczyny, profilaktyka i leczenie - Snarska, Katarzyna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2009)
Wstęp. Badanie płynu mózgowo-rdzeniowego jest jednym z najważniejszych badań laboratoryjnych w chorobach układu nerwowego. Płyn do badania pobiera się najczęściej poprzez nakłucie lędźwiowe, które jest zabiegiem bezpiecznym, szybkim i łatwym do przeprowadzenia u większości chorych. Cel pracy. Celem pracy była próba ustalenia, od czego zależy występowanie zespołów popunkcyjnych wśród pacjentów poddanych zabiegowi nakłucia lędźwiowego oraz jak zapobiegać jego wystąpieniu. Materiał i metody. W pracy przeprowadzono analizę piśmiennictwa z zakresu wskazań i przeciwwskazań do nakłucia lędźwiowego. Zwrócono uwagę na powikłania występujące po zabiegu, na ich przyczyny, profilaktykę i leczenie. Wyniki i wnioski. Zapobiegając wystąpieniu zespołu popunkcyjnego, należy w porę podjąć odpowiednie działania po zabiegu nakłucia lędźwiowego. W tym celu ważne jest posiadanie odpowiednich umiejętności i wiedzy przez personel medyczny oraz indywidualne podejście do każdego pacjenta.