Maria Babicka-Zachertowa, twórczyni Ustawy o pielęgniarstwie - Bukowska, Agnieszka (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2009)
Maria Babicka-Zachertowa (1892–1944), pielęgniarka, kierownik Samodzielnego Referatu Pielęgniarskiego w Departamencie Służby Zdrowia Ministerstwa Spraw Wewnętrznych (1926–1939), przyczyniła się do opracowania i wydania pierwszej Ustawy o pielęgniarstwie (1935), rozwoju szkolnictwa pielęgniarskiego oraz nowoczesnego pielęgniarstwa w Polsce opartego na wzorze amerykańskm.