Ocena masy ciała oraz jej wpływ na wartość ciśnienia tętniczego w opinii licencjatów pielęgniarstwa - Grabowska, Hanna; Narkiewicz, Krzysztof; Grabowski, Władysław; Grzegorczyk, Michał; Gaworska-Krzemińska, Aleksandra; Świetlik, Dariusz (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2008)
Wstęp. Ryzyko rozwoju nadciśnienia jest kilkakrotnie większe u osób otyłych. Zaangażowanie personelu pielęgniarskiego w zwalczanie otyłości może odegrać istotną rolę w profilaktyce nadciśnienia tętniczego. Cel pracy. Ukazanie stopnia znajomości metod oceny masy ciała pacjentów oraz wpływu redukcji masy ciała na wartość ciśnienia tętniczego krwi w grupie licencjatów pielęgniarstwa. Materiał i metody. Badaniem objęto 116 licencjatów pielęgniarstwa (112 kobiet i 4 mężczyzn, w wieku 21-50 lat, ze stażem pracy w zawodzie pielęgniarki/pielęgniarza 0-29 lat). Badanie, z zastosowaniem metody sondażu diagnostycznego, techniki ankietowej, przeprowadzono w okresie od czerwca 2007 do stycznia 2008 roku. Narzędzie badawcze stanowił autorski kwestionariusz ankiety. Wyniki. Znajomość sposobu dokonywania oceny masy ciała za pomocą wskaźnika BMI wykazało 64,7% badanych, a poprawnej interpretacji jego wartości dokonało 89,7% respondentów. Korzystny dla zdrowia obwód talii kobiet i mężczyzn prawidłowo wskazało 72,4% osób, natomiast znajomością wskaźnika WHR wykazało się zaledwie 18,1% badanych. Wpływ otyłości brzusznej na ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego prawidłowo wskazało 95,7% respondentów, natomiast redukcji masy ciała na wartości ciśnienia tętniczego krwi - 32,8%. Wykazano statystycznie istotne różnice prawidłowych odpowiedzi w zależności od stażu pracy (p = 0,002), miejsca pracy (p < 0,001), a także zajmowanego stanowiska (p < 0,001). Nie wykazano statystycznie istotnych różnic prawidłowych odpowiedzi w zależności od przedziałów wiekowych, miejsca zamieszkania, sytuacji rodzinnej respondentów oraz form kształcenia podyplomowego. Wnioski. Wskazana jest większa popularyzacja wiedzy na temat metod oceny oraz znaczenia utrzymania prawidłowej masy ciała w grupie licencjatów pielęgniarstwa oraz zwiększenie efektywności kształcenia przed- i podyplomowego pielęgniarek w zakresie znajomości i stosowania metod oceny masy ciała w profilaktyce nadciśnienia tętniczego i jego powikłań.