Koncepcje cierpienia w poglądach studentów pielęgniarstwa - Kopański, Zbigniew; Florek-Tarczoń, Krystyna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2008)
Wstęp. Aktualne przemiany społeczne mają wpływ na kształtowanie postaw studentów kierunku pielęgniarstwa wobec rzeczywistości cierpienia. W przyszłości to oni będą sprawować profesjonalną opiekę nad osobami cierpiącymi i nieuleczalnie chorymi. Cel pracy. Waga problemu skłoniła autorów do podjęcia badań, których celem jest poznanie wpływu studiowania na stosunek studentów do cierpienia, wyrażający się w określaniu przez nich własnych poglądów na koncepcje dotyczące tego problemu. Materiał i metody. Prospektywnymi badaniami psychologicznymi objęto 43 studentów I roku, 39 studentów II roku, 70 studentów III roku - razem 152 studentów kierunku pielęgniarstwa Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Tarnowie (studia licencjackie). Badania zostały przeprowadzone w latach 2006-2007. Wszyscy studenci byli poddani identycznym badaniom psychologicznym opartym na Kwestionariuszu Postaw Wobec Cierpienia opracowanym przez pracowników Katedry Psychologii Papieskiej Akademii Teologicznej w Krakowie. Wyniki. W badaniach wykazano, że studenci I, II i III roku uwzględniają w koncepcji cierpienia pytanie o sens życia: I rok - 87% studentów, II rok - 82% studentów, III rok - 70%, a także aspekt wiary w poszukiwaniu sensu cierpienia (czyli znak Boży i mała cząstka Chrystusa): I rok - 74%, II rok - 48% III rok - 36% studentów. Zarówno studenci I, jak i III roku nie podkreślili w swoich koncepcjach wagi tajemnicy cierpienia. Studenci II roku bardzo wysoko, bo aż w 79%, w rangowanych pytaniach, na trzeciej pozycji uwzględnili ten bardzo ważny aspekt cierpienia. Wnioski. Wnioskiem wynikającym z przeprowadzonych badań jest stwierdzenie, że bezpośrednie obcowanie studentów w procesie wychowania i kształcenia z rzeczywistością cierpienia człowieka modyfikuje i wpływa na ich poglądy, jednak najsilniejszy wpływ mają dotychczasowe wychowanie oraz religia.