Opinia pielęgniarek na temat stosowania zasad etycznego postępowania w sprawowaniu opieki nad pacjentem - Gaweł, Genowefa; Potok, Halina; Ogonowska, Dorota; Cisoń-Apanasewicz, Urszula; Oleś, Halina (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2008)
Wstęp. Etyka w pracy pielęgniarki jest wpisana w specyfikę zawodu. Kontakt z chorym wymaga od pielęgniarki zarówno wysokiego poziomu moralnego, jak i przestrzegania zasad etycznych w opiece nad potrzebującymi. Cel badań. Określenie stopnia znajomości zasad etycznych zawartych w kodeksie etyki zawodowej i przestrzegania tych zasad przez pielęgniarki w pracy zawodowej. Materiał i metody. W badaniu wzięło udział 30 pielęgniarek pracujących zawodowo, studentek I roku studiów niestacjonarnych. Badanie wykonano metodą sondażu diagnostycznego na podstawie autorskiego kwestionariusza ankiety. Wyniki i wnioski. Wszystkie respondentki w swojej pracy kierują się dobrem chorego. Przestrzeganie zasad etycznych w pracy zawodowej często sprawia problemy. W opinii badanych za zasady trudne do przestrzegania w pracy zawodowej uważa się przede wszystkim: zasadę szacunku dla drugiego człowieka (40%), zasadę prawdomówności (26,66%), zasadę poufności (30%). Pielęgniarki widzą potrzebę uwzględniania w szkoleniach wewnątrzzakładowych treści zawartych w kodeksie etyki zawodowej oraz uwrażliwiania na reagowanie w sytuacjach, gdy dochodzi do naruszenia zasad etyki.