Problemy zdrowotne pacjenta z chorobą Buergera - Malinowska-Lipień, Iwona; Gabryś, Teresa; Kruczek, Katarzyna; Brzostek, Tomasz; Kawalec, Ewa; Reczek, Agata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2008)
Wstęp. Choroba Buergera, czyli zakrzepowo-zarostowe zapalenie tętnic (TAO) jest schorzeniem występującym zazwyczaj u młodych mężczyzn. Pojawia się zwykle między 30. a 40. rokiem życia, głównie u osób palących papierosy. Znaczącą rolę w procesie leczniczo-pielęgnacyjnym odgrywa zaplanowanie opieki opartej na obserwacji potrzeb i problemów zdrowotnych pacjenta. W pracy przedstawiono problemy zdrowotne chorego na podstawie studium przypadku. Cel pracy. Analiza sytuacji biopsychospołecznej pacjenta z chorobą Buergera, określenie problemów zdrowotnych chorego. Materiał i metody. Historię choroby pacjenta cierpiącego na chorobę Buergera opisano wykorzystując metodę indywidualnego przypadku. Technikami badawczymi był wywiad z pacjentem i personelem medycznym, analiza dokumentacji medycznej oraz codzienna obserwacja pacjenta podczas jego pobytu na oddziale angiologii. Badania przeprowadzono w ciągu 18 dni pobytu chorego w szpitalu, po wcześniejszym uzyskaniu zgody pacjenta na przeprowadzenie badań. Wyniki. U chorego rozpoznano 10 problemów pielęgnacyjnych, z których dominującym był deficyt samoopieki spowodowany chronicznym bólem, owrzodzeniem prawej stopy i depresją. W czasie pobytu chorego na oddziale angiologii doprowadzono do zlikwidowania dolegliwości bólowych, ograniczenia powierzchni owrzodzenia, zwiększenia aktywności psychofizycznej oraz poprawy nastroju. Wnioski. W wyniku podjętych działań leczniczo-pielęgnacyjnych chory opuszczając szpital był zdolny do samoopieki w zakresie bezpiecznego poruszania się, samoobserwacji przebiegu schorzenia, zasad pielęgnacji stóp, aktywności fizycznej, stosowania diety, zażywania zaleconych leków, regularnych badań kontrolnych w poradni angiologicznej. Chory wymaga stałego wsparcia emocjonalnego, informacyjnego i socjalnego.