Plan opieki pielęgniarskiej nad chorym poddanym przezskórnej interwencji wieńcowej - Reczek, Agata; Brzostek, Tomasz; Gabryś, Teresa; Malinowska-Lipień, Iwona; Kawalec, Ewa; Gawor, Anna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2008)
Wprowadzenie do praktyki klinicznej zabiegów przezskórnej rewaskularyzacji wieńcowej (PCI) wpłynęło znacząco na wyniki leczenia choroby wieńcowej, a tym samym na wydłużenie i poprawę jakości życia chorych. Zabiegi te mają charakter inwazyjny, a więc obarczone są ryzykiem wystąpienia powikłań. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie planu opieki pielęgniarskiej nad chorym poddanym przezskórnej interwencji wieńcowej.