Strategie radzenia sobie z bólem u pacjentów ze zmianami zwyrodnieniowymi stawu biodrowego - Andruszkiewicz, Anna; Wróbel, Beata; Marzec, Alicja; Kocięcka, Anna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2008)
Wstęp. Choroby narządu ruchu są poważnym problemem medycznym i społecznym, dlatego Światowa Organizacja Zdrowia uznała dziesięciolecie 2000-2010 za dekadę chorób kości i stawów. Intensywność odczuwania bólu w chorobie zwyrodnieniowej stawu biodrowego jest różna u poszczególnych osób. Wielu pacjentów z bólem przewlekłym radzi sobie z nim całkiem dobrze, wypracowując własne strategie walki z bólem, które pomagają im w codziennym życiu. Choroba zwyrodnieniowa stawu biodrowego (koksartroza) polega na stopniowej destrukcji chrząstki stawowej. Od początku choroby ból ogranicza funkcjonowanie. Każdy chory podświadomie wypracowuje sobie własną strategię walki z bólem. Główne strategie polegają na: odwracaniu uwagi, przewartościowywaniu doznań bólowych, katastrofizowaniu, ignorowaniu doznań bólowych, modleniu się/pokładaniu nadziei, deklarowaniu radzenia sobie oraz zwiększonej aktywności behawioralnej. Cel. Celem podjętych badań było określenie strategii radzenia sobie z bólem u pacjentów ze zmianami zwyrodnieniowymi stawu biodrowego, oczekujących na wszczepienie endoprotezy stawu biodrowego. Materiał i metody. Przebadano 40 osób (20 kobiet i 20 mężczyzn) dotkniętych koksartrozą. W badaniu zastosowano Kwestionariusz Strategii Radzenia sobie z Bólem - The Pain Strategies Questionnaire skonstruowany przez Rosenstiel i Keefe. Wyniki i wnioski. Pacjenci chorzy na chorobę zwyrodnieniową stawu biodrowego wybierają różne strategie radzenia sobie z bólem. Nie ma różnic między kobietami a mężczyznami w zakresie stosowanych strategii radzenia sobie z bólem.